LajmeLigji i zgjedhjeve, s’ka konsensus/ Të hënën nis diskutimi...

Ligji i zgjedhjeve, s’ka konsensus/ Të hënën nis diskutimi në Kuvend

-

- Advertisment -spot_img

1 tetori është afati i përcaktuar nga shumica parlamentare për të kaluar në Parlament ndryshimet e kodit zgjedhor për listat, pragun e ri elektoral dhe formulën e re të koalicioneve.

Të hënën nis zyrtarisht diskutimi në Kuvend i propozimit të socialistëve, i cili edhe pse lejon votën preferenciale për një kandidat, renditja e tyre bëhet sërish nga kryetari. Që një kandidat të spostojë kolegët të cilët janë renditur të parët, i duhet të grumbullojë vota të paktën sa mesatarja e partisë së tij në atë zonë për të kaluar tek lista fituese.

PD-LSI kanë 5 ditë kohë për të depozituar një draft alternativ, por opozita joparlamentare nuk ka ndërmend të bëjë asnjë propozim pasi ajo këmbëngul në ruajtjen e formulës së koalicioneve me listë të përbërë dhe për këtë ka kërkuar ekspertizën e OSBE-OHDIR.

Pakica parlamentare edhe pse kundërshtoi variantin e socialistëve nuk hezitoi të depozitojë dy propozime të ndryshme. Fillimisht Rudina Hajdari kërkoi hapjen e plotë të listave dhe renditjen e kandidatëve sipas rendit alfabetik. Por, opozita parlamentare ndryshoi shpejt qëndrim dhe bëri një propozim të ri, duke ja lënë në dorë kryetarit t’i hapë plotësisht listat apo të mbaje të mbyllur 1/3 e tyre formulim i njëjtë si në kushtetutë.

Ndërkohë, sa i takon pragut të vegjlit kërkojnë të ulet edhe më shumë nga sa është aktualisht duke shkuar në 1 përqind.

Në Këshillin Politik socialistët treguan limitet kohore. Ndryshimet e kodit elektoral që reflektojnë ato kushtetuese me apo pa konsensusin PD-LSI duhet të miratohen brenda javës së ardhshme në Parlament. Por, shumicën parlamentare e pret një tjetër betejë në Parlament pasi miratimi i kodit kërkon 84 vota të cilat nuk i ka ndërkohë opozita parlamentare ka paralajmëruar bllokimin e tyre.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you