Jetë&StilTeleskopi “Hubble” sjell shperthimin e nje supernove

Teleskopi “Hubble” sjell shperthimin e nje supernove

-

- Advertisment -spot_img

Një verbim i shndritshëm, verbërues që zbehet deri sa zhduket: kështu shuhet një yll. Janë imazhet e jashtëzakonshme të një supernove, të fiksuara nga teleskopi hapësinor Hubble i NASA-s dhe Agjencisë Hapësinore Evropiane.

Supernova, i quajtur SN 2018 gv, është ndezur brenda galaksisë spirale ngc 2525, rreth 70 milionë vite dritë larg sistemit diellor, në yjësinë Puppis të hemisferës jugore.

Shpërthimi i fiksuar nga Hubble është rezultat i një viti vëzhgimi në kuadër të programit të kërkimeve të Hubble të supernova-ve.

Shpërthimi i një supernove, një yll që shuhet pasi ka ezauruar bërthamën e tij të djegshme, është mes fenomeneve më të dhunshëm dhe më brilantë të kozmozit, me një ndriçim që është deri në 5 miliardë herë më i fortë se ai i diellit.

Asnjë spektakël piroteknik tokësor nuk mund të konkurrojë me këtë supernovë të fiksuar në gjithë madhështinë e saj – shpjegojnë ekspertët.

Analizimi i këtyre shpërthimeve, është i rëndësishëm sepse mund të ndihmojë astronomët të përllogarisin distancën e galaksive në të cilat ndodhen.

Bëhet fjalë për informacione të çmuara, përfundojnë ekspertët, për të matur shkallën e zgjerimit të universit që sipas teorive aktuale kozmologjike po përshpejtohet.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you