Jetë&StilNjihuni me 4 mënyra të lehta për të trajtuar...

Njihuni me 4 mënyra të lehta për të trajtuar hipotiroidizmin në shtëpi

-

- Advertisment -spot_img

Gjendrat e acaruara të tiroides mund t’i keni dëgjuar shpesh, për shkak se prekin një numër shumë të madh personash. Më së shumti njihet tiroidja hiperaktive, e cila prodhon hormone më shumë nga sa trupit i duhen, por si një gjendje shëndetësore shumë shqetësuese është edhe hipotiroidizmi. Ndodh kur gjëndrat e tiroides kanë mangësi në prodhimin e hormoneve dhe organizmi nuk funksionon siç duhet.

Duke shkaktuar një sërë simptomash të cilat fillojnë që nga humbja e oreksit, dhimbja e muskujve, lodhja e vazhdueshme, pagjumësia apo konstipacioni. Sipas të dhënave nga Ministria e Shëndetësisë, Shqipëria është një vend ku problemet me tiroiden janë shumë të përhapura. Kështu që kujdesi duhet të jetë shumë i madh dhe i vazhdueshëm, njëjtë si në rastin e tiroides hiperaktive ashtu edhe asaj hipoaktive.

Evitoni Ushqimet e Këqija

Nëse konsumoni një dietë ushqimore të varfër, me siguri që gjendrat tuaja të tiroides nuk do t’ju falënderojnë. Sa herë që konsumoni ushqime të pasura me vajra të oksiduar, karbohidrate, sheqerna apo yndyrna të këqija trupi reagon duke ulur funskionin e tiroides. Ndaj nëse vuani nga hipotiroidizmi, mundohuni t’i evitoni të gjitha ushqimet që futen në grupin e ushqimeve të pashëndetshme. Kjo pasi do ta detyrojnë organizmin të ulë plotësisht prodhimin e hormonit të tiroides në trup, duke ju shkaktuar probleme të mëdha. Në vend të tyre konsumoni një dietë të pasur me vitamina dhe minerale të shumëllojshme.

Menaxhoni Stresin

Stresi kronik ju lë të ekspozuar ndaj sëmundjes së hipotiroidizmit ose mund të jetë vetë një simptomë e sëmundjes. Gjithësesi nëse e përjetoni në mënyrë të vazhdueshme, hormonet e tiroides do të vazhdojnë të qëndrojnë shumë më poshtë se normalja. Stresi i vazhdueshëm mund të jetë shkak edhe për zhvillimin e sëmundjes së Hashimoto’s. Një lloj hipotiroidizmi, ku trupi fillon të sulmojë hormonet e tiroides, pasi i konsideron si elementë të jashtëm që futen në trup. Menaxhimi i stresit është një hallkë shumë e rëndësishme për trajtimin e hipotiroidzmit. Prandaj mundohuni që të qëndroni sa më të qetë gjatë këtyre periudhave.

Gjumi i Mirë

Një gjumë i mirë dhe i qetë është çelësi për kurën dhe qetësimin ndaj shumë sëmundjeve. Kështu që edhe për të trajtuar hipotiroidizmin mundohuni të bëni orë të plota gjumi pa ndërprerje. Sipas studimeve personat që punojnë në turnet e natës, kanë 40% më shumë mundësi të preken nga hipotiroidizmi. Për t’a përkeqësuar edhe më shumë situatën, vetë sëmundja e hipotiroidizmit ndikon në zhvillimin e pagjumësisë. Prandaj është shumë e rëndësishme që të përpiqeni të bëni një gjumë të mirë e të qetë. Këtë mund ta bëni fare lehtë, duke qetësuar organizmin dhe duke konsumuar një dietë të pasur ushqimore. Gjithashtu mundohuni të mos flini gjatë ditës dhe të shtriheni gjithnjë në të njëjtin orar në darkë.

Kujdes nga fluori

Fluori është një mineral që haset shumë shpesh në jetën e përditshme. Shumë prezent zakonisht tek uji i rubinetit, pasi shumë vende e përdorin si një mënyrë që njerëzit të mund të ruajnë dhëmbët nga prishja, teksa kosnumojnë ujë. Gjithashtu është prezent edhe tek pastat e dhëmbëve apo tek përbërja e enëve të kuzhinës si tenxheret apo tiganët. I kudogjendur, por i dëmshëm për hipotiroidozmin pasi ul nievlet e prodhimit të tiroides akoma më shumë. Kështu që mundohuni të evitoni ujin e fluorizuar dhe çdo paisje apo produkt tjetër që e ka atë në përbërje. Më këto katër mënyra të thjeshta, bashkë me konsultën e mjekut do të arrini t’i mbani nivelet e hormonit të tiroides të balancuara./AgroWeb.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you