Jetë&Stil​Sëmundja që ndryshon nga personi në person dhe prek...

​Sëmundja që ndryshon nga personi në person dhe prek të gjithë dhe gjithçka

-

- Advertisment -spot_img

Simptomat e kësaj sëmundjeje janë shumë të përgjithshme dhe fakti që i përket kategorisë së kushteve të rralla mjekësore nuk ndihmon në vendosjen e një diagnoze.

Sëmundja Gaucher ndryshon nga personi në person dhe te disa njerëz shfaqet në formë të simptomave më të lehta, të tilla si mavijosje, te të tjerët shkakton dhimbje të forta të kockave.

Nadira Durakoviq pranë Departamentit të Hematologjisë, Qendra Spitalore Universitare në Zagreb dhe shefe e Departamentit të Trajtimit të Transplantimit Allogjenik, shpjegon se Gaucher është një sëmundje metabolike që ndodh për shkak të mungesës kongjenitale të enzimës përgjegjëse për prishjen e lipideve glukocerebroside në qeliza.

Ajo shpjegon se për shkak të pasivitetit të kësaj enzime të rëndësishme, qelizat lulëzojnë dhe kjo është arsyeja pse shfaqen simptoma, të tilla si një mëlçi dhe shpretkë e zgjeruar, kocka të dobësuara, anemi dhe fëmijë të vonuar në rritje dhe zhvillim. Sëmundja Gaucher nuk është ngjitëse, është e trashëguar dhe për këtë arsye klasifikohet si një sëmundje autosomike recesive.

Është e nevojshme të trashëgohen dy kopje të kromozomeve që përmbajnë një version që ka pësuar mutacion të gjenit për sëmundjen Gaucher (një nga secili prind) në mënyrë që sëmundja të zhvillohet, që do të thotë se nëse trashëgojmë një kromozom të ndryshuar nga vetëm një prind, ai nuk do të shfaqet.

Megjithëse është përgjithësisht një sëmundje e rrallë, prania e saj është më e zakonshme në disa grupe etnike, të tilla si hebrenjtë, ku incidenca është 1 pacient për 450-2500 njerëz.

Ekziston një ndarje tradicionale në tri lloje të kësaj sëmundjeje. Tipi 1 është më i zakonshmi dhe nuk ndikon në sistemin nervor qendror, tipi 2 ndodh në një moshë të hershme në të cilën pacientët vdesin deri në vitin e dytë të jetës, dhe tipi 3 prek organet e brendshme dhe sistemin nervor qendror, transmeton KosovaPress.

Për fat të keq, kjo sëmundje nuk është e shërueshme, por ka terapi që lehtësojnë simptomat. Një prej tyre është zëvendësimi i enzimës që mungon, me infuzion çdo 14 ditë. Kjo normalizon numrin e eritrociteve dhe trombociteve, zvogëlon mëlçinë dhe shpretkën dhe parandalon zhvillimin e mëtejshëm të ndryshimeve të kockave.

“Përdorimi në shtëpi i ilaçit është gjithashtu i mundur, por ky parim nuk ka marrë ende rrënjë. Bari është shumë i paqëndrueshëm dhe duhet të transportohet në kushte shumë të rrepta dhe kërkohet administrimi intravenoz,” pohon mjekia kroate.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you