Jetë&StilUshqimet me niseshte, të mira apo të dëmshme për...

Ushqimet me niseshte, të mira apo të dëmshme për organizmin?

-

- Advertisment -spot_img

Shumica e karbohidrateve komplekse që konsumojmë, për shembull drithërat, makaronat dhe patatet, futen në grupimin e niseshtes që përbëhet nga molekula të shumta sheqeri të lidhura me njëra tjetrën. Ky lloj karbohidrati ndahet në dy kategori: i tretshëm ose rezistent.

Kategoria e dytë është ajo që i bën mirë organizmit.

Përse Janë Karbohidratet Rezistente Të Mira Për Trupin?

Niseshteja rezistente funksionon njësoj si fibra e tretshme. Ajo ushqen bakteret në stomak dhe rrit prodhimin e acideve yndyrore në formën e zingjirit të shkurtër, të cilët luajnë një rol thelbësor në shëndetin e tretjes.

Ushqimet Me Përmbajtje Të Lartë Të Karbohidrateve Rezistente

Ushqimet me përmbajtje të lartë të këtij karbohidrati janë:

Tërshëra me 3.6/100 gramë e pasur edhe me fibër, antioksidantë, vitamina dhe minerale

Orizi kaf, elbi e drithëra të tjera që ofrojnë jo vetëm fibër por edhe fosfor dhe magnez.

Fasulet dhe legumet që ofrojnë 1-5 gramë niseshte rezistente për çdo 100 gramë bishtajore.

Patatet e gatuara, të cilat janë burim i pasur edhe i kaliumit dhe vitamminës C.

Bananja e papjekur, përmban jo vetëm niseshte rezistente por edhe vitaminat B6, C si dhe fibër.

Sasia e Nevojshme e Niseshtesë Rezistente Për Organizmin

Deri më tani, ekspertët nuk kanë dalë me një rekomandim zyrtar për sasinë e nevojshme të këtij karbohidrati. Studimet e derimëtanishme thonë se niseshteja rezistente ofron përfitime për shëndetin nëse merret në sasitë 20-45 gramë në ditë. Në Shtetet e Bashkuara të Amerikës, njerëzit konsumojnë sasi të pakëta të saj deri në 5 gramë në ditë, ndërsa në Evropë konsumojnë akoma më pak. Konsumi më i lartë i këtij ushqyesi vërehet në Kinë me 15 gramë në ditë dhe në Afrikën e Jugut me 38 gramë në ditë për person./AgroWeb

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you