LajmeBuxhet më i madh për infrastrukturën/ Projektet që do...

Buxhet më i madh për infrastrukturën/ Projektet që do të financohen në vitin 2021 nga Buxheti i shtetit

-

- Advertisment -spot_img

Pavarësisht se vendi po kalon një emergjencë shëndetësore dhe një krizë të thellë për shkak të pandemisë, ku fondet buxhetore duhet të adresonin nevojat e Covid-19, rritja e tyre edhe për vitin e ardhshëm ka shkuar më shumë për projekte infrastrukturore se sa për shëndetësinë.

Sipas projektligjit të buxhetit 2021, buxheti i Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë ka arritur në 49.3 miliardë lekë ose 4.2 miliardë lekë më shumë se në vitin 2020, duke e bërë kështu dikasterin me rritjen më të madhe.

Pjesa më e madhe e këtyre shpenzimeve të parashikuara për vitin e ardhshëm do të shkojnë për projekte rrugësh.

Më konkretisht, parashikohet ndërtimi i aksit rrugor Kardhiq- Delvinë, rehabilitimin e segmentit “Pallati me Shigjeta-Rrethrrotullimi Shqiponja” si dhe ndërtimin e Unazës së Re të Tiranës.

Po ashtu, fonde janë parashikuar edhe për nisjen e punimeve për Tunelin e Llogarasë, ndërtimin e By Pass-it të Shkodrës dhe atë të Tepelenës.

Nga ana tjetër, duket se pagesat për kontratat koncesionare do t’i rikthehen normalitetit vitin e ardhshëm pas pezullimit të disa prej tyre këtë vit për shkak të pandemisë së koronavirusit.

Sipas të dhënave të detajuara, qeveria do të paguajë rreth 14.4 miliardë lekë ose 120 milionë euro në 2021-in. pothuajse dyfish më shumë së në vitin aktual për 13 kontratat koncesionare aktive, ku pjesa më e madhe rreth 4.1 miliardë lekë do të shkojnë për rrugën e Arbrit.

Paralelisht, qeveria ka aktivizuar këtë vit edhe 6 kontrata të reja koncesionare ku përfshihen rruga Milot-Fier, Aeroporti i Vlorës, dhënia me koncesion e infrastrukturës së bazës së të dhënave dhe Mbikëqyrjes së Qendrave të Kontrollit Teknik të Mjeteve rrugore, koncesioni i rritjes së sigurisë rrugore, përmirësimi i infrastrukturës dhe shërbimi i infrastrukturës së çelësave publik si dhe përmirësimi i infrastrukturës rekreative në Elbasan që në total arrijnë një vlerë prej 1.7 miliardë euro.

Pjesë e investimeve janë edhe aksi Milot-Balldren dhe Porti i Jahteve – By Pass Orikum -Dukat por nga buxheti nuk do të kalojë asnjë pagesë për to për shkak të formës së kontratës.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you