LajmeÇfarë na pret? Deri në 2025-ën… makinat do bëjnë...

Çfarë na pret? Deri në 2025-ën… makinat do bëjnë gjysmën e punëve

-

- Advertisment -spot_img

Gjysma e të gjitha punëve do të bëhet nga makineri deri në 2025-ën, në një tendencë që ka gjasa të përkeqësojë pabarazitë – parashikon një raport i Forumit Ekonomik Botëror.

Instituti i kërkimeve tha se një revolucion robotik do të krijonte 97 milionë vende pune në të gjithë botën, por do të shkatërronte po aq të tjerë duke lënë shumë komunitete në rrezik. Punët rutinë apo manuale në administratë apo procesim të dhënash, janë më të rrezikuarat nga automatizimi – thotë forumi. Por ai shton se vende të reja pune do të hapeshin në sistemet e kujdesit dhe ekonomisë së gjelbër.

Kërkimi i Forumit Ekonomik Botëror shtrihet në 300 nga kompanitë më të mëdha në botë që së bashku punësojnë 8 milionë njerëz në botë. Më shumë se 50 përqind e punonjësve të vëzhguar thonë që presin të përshpejtohet automatizimi i disa roleve në kompanitë e tyre, ndërsa 43 përqind ndjejnë se do të ketë reduktime vendesh pune për shkak të teknologjisë.

Fondi ekonomik botëror thotë se pandemia ka përshpejtuar adaptimin e teknologjive të reja pasi kompanitë kanë kërkuar të reduktojnë kostot dhe të përdorin mënyra të reja pune. Por ai paralajmëron se punëtorët tani përballen me një kërcënim të dyfishtë nga përshpejtimi i automatizimit dhe kriza e shkaktuar nga recesioni si pasojë e Covid-it.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you