LajmeSpektakël në qiell/ Shiu i meteorëve Orionid

Spektakël në qiell/ Shiu i meteorëve Orionid

-

- Advertisment -spot_img

Shiu i meteorëve Orionid, arriti kulmin orët e para të mëngjesit të së mërkurës, me mbetjet e shndritshme të kometës Halley që kanë hyrë në atmosferën e tokës për të krijuar një spektakël të rrallë.

Dhe faza në të cilën ndodhet aktualisht hëna, ofron mundësi optimale për ta parë atë. Por, për ata që e humbën spektaklin e mëngjesit, ekspertët këshillojnë të ngrihen herët në mëngjes këtë javë, sepse spektakli do të jetë akoma i dukshëm.

Priten rreth 20 meteorë për orë që përshkojnë qiellin në momente të caktuara. Ky spektakël meteorësh mund të mos jetë në fakt më spektakolari i vitit, por ai kënaq në shumë mënyra. Orionidet shfaqen çdo vit mes 2 tetorit dhe 7 nëntorit.

Ajo që e bën këtë shi meteorësh të ndryshëm nga të tjerët janë gjurmët e bukura të gazit që lënë pas dhe që mund të shihen edhe për disa sekonda pasi vetë meteori është zhdukur.

Këta të fundit mund edhe të ndahen në fragmente të shndritshme. Kulmi ndodh kur toka kalon përmes një vale mbetjesh të lëna nga kometa Halley. Kjo e fundit është parë së fundmi në qiell në 1986 dhe do të rishfaqet sërish në 2061.

Sipas NASA-s, ajo shfaqet çdo 76 vite në udhëtimin e saj përreth diellit. Meteorët marrin rrezatim nga yjësia e njohur Orion, por nuk është e domosdoshme të shohësh në drejtim të saj për ti parë. Momenti më i mirë për të parë këtë shi meteorësh që mund të sjellë 10 ose 20 meteorë në orë gjatë kulmit, është kur hëna nuk dominon në qiellin e natës.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you