LajmeA duhen përdorur antibiotikët kur jeni me grip?

A duhen përdorur antibiotikët kur jeni me grip?

-

- Advertisment -spot_img

Një nga sfidat më të mëdha të shëndetit global është përdorimi pa kriter i antibiotikëve. Një nga rreziqet më të mëdha që vijnë nga përdorimi pa kriter i këtyre barnave është nxitja e zhvillimit, shumimit dhe përhapjes së mikrobeve që u rezistojnë fort antibiotikëve. Çdo vit në vendet e Bashkimit Evropian rreth 25.000 njerëz humbasin jetën nga infeksionet e shkaktuara me baktere rezistente ndaj antibiotikëve.

Përdorimi pa kriter i antibiotikëve jo vetëm probleme me infeksionet ekzistuese por shkatërrojnë dhe bakteret e mira në stomak që kanë si funksion ruajtjen e ekuilibrave në organizëm. Një ndër përdorimet më të gabuara të antibiotikut është në stinën e gripit dhe të virozave.

A Duhen Përdorur Antibiotikët Kur Jeni Me Grip?

Përdorimi i tepërt i antibiotikëve është shkaktar i fortë i rezistencës ndaj antibiotikëve. Sipas studimeve, të cilave i referohet AgroWeb.org një e treta ose një e dyta e sasive të antibiotikëve të përdorur nga njerëzit është krejt e panevojshme. Antibiotikët trajtojnë infeksione bakteriale dhe jo infeksione virale.

Shembuj të këtyre të fundit janë e ftohura, gripi, bronshiti, kolla, infeksionet e veshit, sinozitit. Marrja e antibiotikëve kur keni një infeksion viral nuk e shëron atë, nuk parandalon sëmundjen e njerëzve të tjerë, mund të ketë efekte anësore dhe të shkaktojë rezistencë ndaj antibiotikëve. Kur ju jeni prekur nga një infeksion viral, antibiotiku sulmon bakteret e gabuar që nuk shkaktojnë sëmundje. Për më tepër, studimet mjekësore të cilave i referohet AgroWeb.org theksojnë se infeksionet që nxiten nga bakteret që u rezistojnë ilaçeve mund të shkaktojnë sëmundje të tjera më afatgjatë. Pacienti mund të ketë nevojë të shtrohet në spital, mund të kërkojë më shumë kohë për tu shëruar dhe të ketë nevojë për vizita tek doktori.

A Ka Kura Të Shpejta Kundër Gripit?

Sipas ekspertëve, linja e parë e mbrojtjes kundër gripit dhe virozave të stinës është marrja e vaksinës së gripit. Kur vaksina merret pak para nisjes së kësaj stine, ajo ul ashpërsinë dhe kohëzgjatjen e simptomave të gripit. Linja e dytë e mbrojtjes janë barnat anti-virale, të cilët janë shumë efikase kur merren brenda 48 orëshit të parë të shfaqjes së simptomave. Këto barna shkurtojnë kohëzgjatjen e gripit me 1-2 ditë nëse përdoren që në fillim të shfaqjes së simptomave. Ekspertët paralajmërojnë se në tregun farmaceutik nuk ka asnjë kurë të shpejtë kundër gripit që e largon atë brenda ditës. Sipas tyre, në rastin e gripit dhe për çdo sëmundje tjetër, barnat duhet të shoqërohen me ushqime dhe pije të shëndetshme për t’i dhënë organizmit forcë./AgroWeb.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you