LajmeBirësimet nga LGBTI/ Nismë për ndryshimin e ligjit në...

Birësimet nga LGBTI/ Nismë për ndryshimin e ligjit në Shqipëri

-

- Advertisment -spot_img

Studimet tregojnë se komuniteti LGBTI (Lesbike, Gej, Biseksualë, Transgjinorë dhe Ndërseksuale) përbëjnë të paktën 3% të popullatës së një vendi. Që do të thotë që edhe Shqipëria nuk bën përjashtim.

Sinkron Altin Hazizaj: Bëhet fjalë për një nismë të Ministrisë së Drejtësisë, e cila është duke ndryshuar dy ligje, që janë thelbësore përsa u përket marrëdhënieve familjare. Bëhet fjalë për Kodin e Familjes dhe Ligjin për Birësimet për komunitetin LGBTI.

-A ka kërkesa, nga çifte homoseksuale, për birësim, në Shqipëri?

“Nuk di ta them këtë gjë, por besoj që mund të ketë. Por edhe fakti, që ti nuk ke të drejtë të birësosh, automatikisht do të thotë, që ty ligji nuk ta ka krijuar të drejtën.

Kërkesa, përsa i përket barazisë në martesë, është paraqitur për herë të parë që në vitin 2010, pra ka një historik në këtë drejtim.

Ndërsa, përsa i përket birësimit, është paraqitur para 2 javësh. Kemi patur një konsultim të gjerë, shoqëria civile dhe Ministria e Drejtësisë. Kodi i Familjes është në kundërshtim të hapur me Kushtetutën, e cila garanton të drejta të barabarta, për çdo qytetar.

Kodi i Familjes, e para përcakton se kush konsiderohet familje. Është koncept komunist, për mendimin tim, që cilësohet si martesa mes një burri dhe një gruaje.

Ndërsa Kushtetuta e përcakton martesën, si një të drejtë personale, të çdo personi.

Sot në Europë janë 24 shtete, thuajse gjithë Europa, që kanë lejuar barazinë në martesë. Dhe janë mbi 18 shtete të cilat garantojnë të drejtën e birësimit për çifte LGBTI.

Në këtë kuadër, të gjitha këto barriera që i përmbajnë këto dy ligje sot, ka ardhur koha, që të eliminohen përfundimisht”.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you