LajmeBylykbashi për Kodin Zgjedhor: “Vret” kandidatët e pavarur

Bylykbashi për Kodin Zgjedhor: “Vret” kandidatët e pavarur

-

- Advertisment -spot_img

Një ditë pasi presidenti Ilir Meta ktheu në Kuvend ndryshimet e Kodit Zgjedhor me arsyetimin se janë në kundërshtim të hapur me Kushtetutën e Republikës së Shqipërisë dhe me standardet evropiane, përfaqësuesi i Partisë Demokratike në Këshillin Politik, Oerd Bylykbashi iu rikthye analizimit të Kodit, duke thënë se në formën e miratuar nga mazhoranca, ai nuk u krijon hapësira kandidatëve të pavarur.

Nëpërmjet një postimi në Facebook, duke sjellë shembuj nga vende evropiane si Spanja dhe Gjermania, Bylykbashi thotë se me sistemin zgjedhor gjerman të vitit 2000, me 100 zona mazhoritare dhe 40 mandate në një zonë proporcionale në shkallë vendi, një kandidat i pavarur zgjidhej në zonën mazhoritare pa patur nevoje për të kapërcyer ndonjë prag zgjedhor kombëtar siç u duhej partive.‎ Edhe me sistemin proporcional ra‎jonal spanjoll të vitit 2008, kandidati i pavarur zgjidhej në qarkun ku kandidonte, pa qenë nevoja të kapërcente ndonjë prag zgjedhor rajonal, siç i duhej partive, mjaftonte që ai të arrinte votat qe duheshin për një mandat.

Ndërsa me sistemin e Ramës, siç e quan ai, edhe nëse kandidati i pavarur mbledh vota të mjaftueshme për një mandat në qark, ai skualifikohet nëse nuk arrin 1% te votave në shkallë vendi”.

“Kodi zgjedhor i Edi Ramës i vret kandidatët e pavarur”, ka shkruar Bylykbashi.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you