Jetë&StilZbuloni çfarë i ndodh trupit kur rritet tensioni i...

Zbuloni çfarë i ndodh trupit kur rritet tensioni i lartë i gjakut

-

- Advertisment -spot_img

Hipertensioni, apo presioni i lartë i gjakut, ndodh kur gjaku qarkullon në kapilarë me forcë më të lartë se ajo që konsiderohet e shëndetshme. Kur tensioni është i lartë, mund të dëmtojë muret e arterieve dhe venave të trupit. Një dukuri e tillë kur zgjatet në kohë, mund të shkaktojë komplikime të rrezikshme nëse lihet pa trajtuar.

Tensioni i lartë i gjakut nuk ka simptoma ekzakte paralajmëruese. Prandaj AgroWeb.org këshillon një kontroll të përhershëm të tensionit, kështu do të jeni të përgatitur. Dëmet që shkakton tensioni i lartë janë të shumta duke filluar nga shëndeti i kockave e deri tek sistemi i frymëmarrjes.

Sistemi i qarkullimit të gjakut

Edhe pse dëmi që tensioni i lartë shkakton fillon si diçka e vogël, sa më shumë qëndron i pakuruar, aq më shumë rrezikon organizmin. Duke qenë se lidhet direkt me qarkullimin e gjakut, dëmi i parë shkaktohet pikërisht tek muret e enëve të gjakut. Në kapilarë, arterie dhe vena krijohen çarje të vogla si pasojë e presionit të lartë të gjakut që lëviz në to.

Tek këto çarje grumbullohen molekuka të kolesterolit duke shkaktuar ngushtim e deri në bllokim të tyre. Nëse diçka e tillë ndodh, furnizimi i gjakut nuk është në kapacitetin maksimal të tij, dhe dëmton organin tek i cili duhet të çonte gjak. Nga ana tjetër kur enët e gjakut janë të bllokuara, zemra duhet të punojë më shumë gjë që çon në zmadhim të ventrikulave. Si pasojë mund të shkaktohet dhimbje kraharori apo në rastet më të rënda dhe atak në zemër.

Sistemi nervor

Sipas ekspertëve, të cilëve u referohet AgroWeb.org një furnizim jo i mirë i trurit me gjak shkakton probleme me kujtesën dhe formimin e mendimeve. E njëjta gjë që u ndodh arterieve dhe venave të zemrës i ndodh dhe atyre të trurit. Nëse enët e gjakut në tru bllokohen, mund të shkaktohet ishemia. Ndërsa nëse pjesë të trurit nuk ka mjaftueshëm oksigjen, qelizat e tij fillojnë dhe vdesin.

Skeleti i trupit

Tensioni i lartë i gjakut shkakton edhe humbje të dëndësisë së kockave, ose siç njihet ndryshe si osteoporoza. Sipas të dhënave të AgroWeb.org tensioni i lartë i gjakut rrit nivelet e kalciumit që trupi nxjerr jashtë. Duke mos i lënë kohë qelizave kockore të përthithin sasinë që u duhet për t’u rigjeneruar.

Sistemi i frymëmëarrjes

Njësoj si truri dhe zemra, arteriet që ndodhen në mushkëri mund të dëmtohen dhe të bllokohen. Kur arteriet që furnizojnë mushkëritë me gjak bllokohen, kërkojnë një ndërhyrje të menjëhershme. Pasi mund të shkaktojnë zmadhim të mureve të arterieve dhe dëmtim të elasticitetit të tyre.

Sistemi urinar

Veshkat ndihmojnë trupin të largojë lëndët e dëmshme nga gjaku, rregullojnë volumin e gjakut dhe presionin e tij. Por që të kryejnë këtë funksion, ato duhet që të kenë enë gjaku të shëndetshme. Tensioni i lartë i gjakut dëmton si enët e gjakut jashtë veshkave por dhe kapilarët brenda tyre.

Nëse diçka e tillë ndodh në hapësirë kohe të madhe, dëmi nuk i lejon veshkat të funksionojnë siç duhet. Rastet më të rënda të këtyre rasteve janë dëmtime aq të rënda të këtij organi, sa transplanti është zgjidhja e vetme. Hipertensioni shkakton dëme me një ritëm të ngadaltë dhe pothuaj të fshehur për një kohë të gjatë.

Prandaj është e nevojshme një dietë ushqimore e shëndetshme më sa më pak ushqime me sheqer apo kripë si dhe aktivitet fizik. Gjithashtu është e nevojshme matja e tensionit për të kontrolluar nivelet e tij dhe për t’i paraprirë simptomave të rënda./AgroWeb

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you