Lajme“Çështja e detit” në Gjykatën e Hagës/ Ministri grek:...

“Çështja e detit” në Gjykatën e Hagës/ Ministri grek: Janë dashur 6 muaj negociata me Ramën, Metën e Bashën

-

- Advertisment -spot_img

Marrëveshja mes Athinës dhe Tiranes për te apeluar se bashku ne Hage për përcaktimin e kufijve detare, përveç se është një mesazh ndaj Ankarasë, konsiderohet me e rëndësishme edhe se marrëveshjet qe nënshkroi Greqia me Italinë dhe Egjiptin për ZEE, deklarojnë burime qeveritare për versionin elektronik te gazetës “Proto Thema”.

Sipas shpjegimeve te një prej ministrave te qeverise Mitsotakis për gazetën, janë dashur 6 muaj negociata me kryeministrin Rama, por edhe me presidentin shqiptar Meta, si dhe me kreun e opozitës Basha, ne mënyre qe te gjithë te ishin dakord me ketë zgjidhje.

“Pas faktit se Shqipëria është ndoshta vendi me miqësor me Turqinë”, nënvizon ministri ne fjale, duhet theksuar se ka rendësi qe Ankaraja nuk e ka shtyre Tiranen te kundërshtoje rrugën e zgjidhjes ne gjykatën ndërkombëtare.

Ndërkohe sipas te njëjtave burime ne fazën e fundit, ndodhet zgjerimi me 12 milje i zonave detare ne Jon, nga ishujt mbi Korfuz, deri në kepin Tainaro, nga ana e Greqisë. Dekreti përkatës për mbylljen e gjireve, si kusht për zgjerimin, ndodhet në Këshillin e Shtetit. Pasi të miratohet, pritet të paraqitet në Parlamentin Grek për votim dhe miratimi për zgjerimin pritet te shpallet në javët e ardhshme, para fundit të këtij viti.

“Menjëherë pas këtij procesi do te filloje apelimi për ne Hage i cili mund te behet me dy mënyra”, shpjegojnë burimet qeveritare.

– Paraqitja njëkohësisht në Gjykatën Ndërkombëtare e marrëveshjes kornize me propozimet për delimitimin e zonave detare nga Greqia dhe Shqipëria dhe më pas kundër padite e te dy palëve.

– Ose do te vendoset radha e paraqitjes, sipas një metode qe përdorin gjykatat, ku pala e pare paraqet memorandumin e saj me shkrim, e ndjekur nga pala e dyte. Me pas me te njëjtën radhe, paraqiten dhe kundër paditë, ndërsa gjykata do të shqyrtojë argumentet dhe do të nxjerrë verdiktin e saj.

Pas kësaj procedure, Gjykata Ndërkombëtare do të vendosë përcaktimin e shelfit kontinental dhe ZEE midis Greqisë dhe Shqipërisë.

Aleksander Marku

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you