PakategoriBioNTech mund të prodhojë vaksina në kontejnerë. Kompania gjermane...

BioNTech mund të prodhojë vaksina në kontejnerë. Kompania gjermane po zhvillon një sistem që do testohet në Afrikë

-

- Advertisment -spot_img

BioNTech, kompania gjermane e bioteknologjisë që ka zhvilluar një nga vaksinat më të suksesshme mRNA kundër koronavirusit me Pfizer-in amerikan, po punon për një sistem të ri për të prodhuar vaksina brenda kontejnerëve. Kjo mënyrë e re, mund të lehtësojë prodhimin e dozave në vendet ku nuk ka impiante të mëdha industriale të përshtatshme për ta bërë këtë, si në vendet e Afrikës. Kjo gjetje e re, mund të përmirësojë ndjeshëm furnizimin me vaksina në vendet e varfra dhe në të njëjtën kohë BioNTech, mund të mbrojë më mirë interesat ekonomike.

Një projekt i tillë planifikon të përdorë deri në 12 kontejnerë të ngjashëm me ato që përdoren për transportin e mallrave në anijet tregtare, të cilët do të lidhen me njëri-tjetrin dhe do pajisen me makineritë dhe pajisjet e nevojshme për prodhimin e vaksinave. Me një kapacitet të plotë, çdo minifabrikë do të jetë në gjendje të prodhojë nga 40 deri në 60 milionë doza vaksinash në vit, të cilat mund të përdoren në vendin e prodhimit ose të eksportohen në vendet fqinje. BioNTech, ka besim se do të jetë në gjendje të ulë ndjeshëm kostot e prodhimit në krahasim me një fabrikë tradicionale, e cila shkon deri në rreth 170 milionë dollarë.

Faza e parë eksperimentale do të përfshijë një vend afrikan, konfirmoi BioNTech, pa dhënë detaje të mëtejshme. Megjithatë, kompania është në kontakt me qeveritë e Afrikës së Jugut, Ruandës dhe Senegalit dhe për këtë arsye ka të ngjarë që kontejnerët e parë të dorëzohen në një nga këto vende.

Me përjashtim të vonesave, instalimi do të realizohet deri në fund të këtij viti, kurse aktivizimi i sistemit do të kërkojë disa muaj. Stafi lokal do të duhet të trajnohet pasi fillimisht do ndihmojë teknikët e BioNTech dhe më pas do të marrë kontrollin e kontejnerëve.

Për The Economist, kreu i BioNTech, Ugur Sahin, tha se kishte nisur kontaktet me Bashkimin Afrikan, organizatën që koordinon aktivitetet dhe mbron interesat e shteteve afrikane në arenën ndërkombëtare, por edhe me disa institucione të tjera shëndetësore.

Këto minifabrika duhet të pajisen me autorizimet e duhura dhe certifikatat e nevojshme për të prodhuar produkte farmaceutike, duke ndjekur rregullat dhe ligjet vendore për sigurinë e ilaçeve. I gjithë ky proces mund të zgjasë deri në një vit, duke i shndërruar kontejnerët plotësisht funksional vetëm në fund të vitit 2023.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you