PakategoriÇfarë ndodh kur ushqimi hyn në mushkëri?

Çfarë ndodh kur ushqimi hyn në mushkëri?

-

- Advertisment -spot_img

Indi i quajtur epiglotis parandalon futjen e ushqimit në mushkëri duke mbuluar trakenë ose grykën tuaj ndërsa gëlltiteni.

Herë pas here ndodh që ju aksidentalisht të çoni ushqim në trake gjatë kohës që jeni duke ngrënë.

Por nëse jeni të shëndetshëm dhe keni një sistem të fortë imunitar, mund të mos keni ndonjë ndërlikim nga një incident i izoluar.

Futja e ushqimit në mushkëri mund të shkaktojë komplikacione serioze për shëndetin, ndaj edhe AgroWeb.org ju njeh më poshtë me shkaqet, pasojat dhe mënyrat e parandalimit.

Shkaqet

Vështirësitë në gëlltitje, një refleks i dëmtuar i gojës ose përdorimi i tepërt i alkoolit mund të rrisë këtë rrezik.

Gjithashtu sëmundja e refluksit gastroezofageal mund të luajë rol.

Kjo gjendje mund të çojë në një ngushtim të ezofagut ose tubit të ushqimit dhe t’ju bëjnë më të prirur për të kaluar në mushkëri ushqim ose lëngje.

Nëse pas ngrënies keni gulçim, kollë, frymëmarrje të rënduar ose dhimbje gjoksi, ushqimi mund të ketë kaluar në rrugët e frymëmarrjes.

Bllokimi mund të bëjë që lëkura juaj të marrë një ngjyrë të errët për shkak të mungesës së oksigjenit.

Komplikacionet e mundshme

Ushqimi ose lëngjet që kalon në rrugët tuaja të frymëmarrjes mund të shkaktojnë një përgjigje inflamatore ndërkohë që mushkëritë reagojnë ndaj substancës së huaj.

Nëse ndodh një infeksion, ju mund të zhvilloni pneumoni bakteriale. Dhe në rast se keni astmë ose emfizemë rreziku i zhvillimit të pneumonisë mund të rritet.

Njerëzit që pinë duhan, të moshuarit dhe njerëzit me sistemiimunitar dobësuar janë më të ndjeshëm ndaj pneumonisë.

Parandalimi

Për të shmangur thithjen e ushqimit në mushkëri, hani me kafshata të vogla, përtypni mirë ushqimin dhe shmangni të folurit ose të qeshurit gjatë të ngrënit.

Nëse keni vështirësi të vazhdueshme në gëlltitjen e ushqimeve të ngurta, mjeku mund të rekomandojë një ndryshim në mënyrën e të ushqyerit.

Kjo bëhet për të ruajtur marrjen e lëndëve ushqyese duke minimizuar rrezikun e kalimit të ushqimit në mushkëri.

Një zhurmë si gurgullimë gjatë kohës që jeni duke ngrënë, një dhimbje gjatë gëlltitjes ose ndjesia se diçka ju ka ngecur në fyt, mund të tregojnë se ushqimi po kalon nëpër rrugët e frymëmarrjes.

Nëse keni simptoma të tilla AgroWeb.org sugjeron që të konsultoheni me mjekun tuaj për ndryshimet në regjimin tuaj ushqimor të cilat mund të zvogëlojnë rrezikun e pneumonisë ose komplikimeve të tjera./AgroWeb

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you