LajmeBiden nuk është ende gati për të thirrur Amendamentin...

Biden nuk është ende gati për të thirrur Amendamentin e 14-të për të shmangur falimentimin e borxhit!

-

- Advertisment -spot_img

Presidenti Joe Biden tha se ai nuk ishte ende gati për të thirrur Amendamentin e 14-të për të shmangur dështimin e Shteteve të Bashkuara për borxhet e saj që më 1 qershor, komente të cilat për herë të parë sugjeruan se ai nuk e ka përjashtuar opsionin. “Unë nuk kam arritur ende atje,” tha Biden në një intervistë me MSNBC kur u pyet për mundësinë e thirrjes së amendamentit.

Kongresit të ndarë të SHBA-së po i mbaron koha për të rritur tavanin e borxhit prej 31.4 trilion dollarësh të qeverisë federale, me Departamentin e Thesarit duke paralajmëruar se mund të mos jetë në gjendje të paguajë faturat e tij që më 1 qershor.

Nëse Kongresi dështon të veprojë, disa ekspertë ligjorë thonë se Biden ka një mundësi tjetër për të shmangur një krizë: Të thirret në Amendamentin e 14-të të Kushtetutës së SHBA për të siguruar që Shtetet e Bashkuara të mund të vazhdojnë të paguajnë faturat e tyre.

Seksioni i katërt i amendamentit, i miratuar pas Luftës Civile të 1861-1865, thotë se “vlefshmëria e borxhit publik të Shteteve të Bashkuara … nuk do të vihet në dyshim”. Por klauzola është kryesisht e pa adresuar nga gjykatat.

Disa ekspertë kanë sugjeruar që Biden mund të përdorë këtë amendament për të rritur vetë tavanin e borxhit nëse Kongresi nuk vepron. Kjo pothuajse me siguri do të çonte në grindje të zgjatura ligjore, të cilat mund të shqetësonin tregjet financiare

Shtëpia e Bardhë dhe zyrtarë të tjerë të administratës e kanë shqyrtuar mundësinë, por shumë e kanë hedhur poshtë atë si një zgjidhje të fundit që nuk ka gjasa t’i mbijetojë një sfide gjyqësore, sipas një personi të informuar mbi ato diskutime.

Biden dhe republikanët dhe demokratët kryesorë nga Kongresi i SHBA-së do të ulen të martën javën e ardhshme në përpjekje për t’i dhënë fund bllokimit tre-mujor mbi tavanin e borxhit federal dhe për të shmangur një falimentim para fundit të muajit.

Të dy palët hyjnë me qëndrime të qarta: Biden po u bën thirrje ligjvënësve të rrisin kufirin e vetë-imponuar të huamarrjes nga qeveria federale pa kushte dhe kryetari republikan i Dhomës së Përfaqësuesve Kevin McCarthy thotë se dhoma e tij nuk do të miratojë asnjë marrëveshje që nuk shkurton shpenzimet për të adresuar problemin e deficitit buxhetor në rritje i vendit.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you