LajmeGjermania konsideron kufirin e çmimit të energjisë elektrike për...

Gjermania konsideron kufirin e çmimit të energjisë elektrike për të mbështetur industrinë!

-

- Advertisment -spot_img

Ministri i Ekonomisë i Gjermanisë Robert Habeck zbuloi planet për të kufizuar çmimet e energjisë elektrike për industritë me energji intensive për të mbrojtur sektorin nga rritjet e mprehta të kostove. Sipas planit, kufiri i sipërm prej 0,06 € (afërsisht 0,07 dollarë) për kilovat orë (KWh) duhet të zbatohet deri në vitin 2030.

Ai duhet të mbulojë të paktën 80% të konsumit të energjisë elektrike të një grupi të përcaktuar qartë të kompanive gjermane nga industritë me intensitet energjie si prodhimet kimike, çeliku dhe qelqi. Çmimi i energjisë elektrike për klientët jorezidentë ishte mesatarisht 0,18 euro pa taksa në gjysmën e dytë të vitit 2022, sipas agjencisë gjermane të statistikave Destatis.

Përfituesit do të shihnin diferencën midis çmimit të tregut për energjinë elektrike dhe tavanit të rimbursuar, me koston totale të projektit që shkon në mes 25 miliardë dhe 30 miliardë euro, sipas propozimit.

Habeck, i cili përfaqëson të Gjelbërit në qeveri, ndoshta po rekomandon në mënyrë kundërintuitive që taksapaguesit të subvencionojnë disa nga ndotësit më të mëdhenj të Gjermanisë. Ai e përshkroi propozimin si një zgjidhje të nevojshme afatgjatë “urë” derisa kapaciteti i rinovueshëm të zgjerohet dhe çmimet të bien. Përndryshe, argumenton qeveria, ekziston rreziku që punëdhënësit kryesorë dhe ndonjëherë industri të rëndësishme sistematike të zhvendosen nga vendi.

Kostot e energjisë u rritën ndjeshëm në vazhdën e pushtimit rus të Ukrainës, pasi Moska pakësoi furnizimet kritike të gazit në Europë. Megjithatë, propozimi u ndesh menjëherë me kritika, duke përfshirë brenda koalicionit qeverisës gjerman, një aleancë trepalëshe midis Social Demokratëve, të Gjelbërve dhe FDP-së miqësore ndaj biznesit.

Ideja ishte “ekonomikisht e pamatur”, tha Lindner, partia e të cilit FDP ka mbrojtur ortodoksinë e buxhetit të balancuar të Gjermanisë. Propozimet e Habeck mund të ngrenë gjithashtu shqetësime në Bruksel se Gjermania po subvencionon në mënyrë të padrejtë industrinë e saj.

Ministria tha se do të “hynte në një diskutim konstruktiv me Komisionin Evropian për të gjitha çështjet që lidhen me konkurrencën”, ndërsa bëri thirrje për një “strategji evropiane më të gjerë për të forcuar industritë intensive të energjisë”.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you