LajmeKriza bankare në SHBA, studimi: Afro 190 banka mund...

Kriza bankare në SHBA, studimi: Afro 190 banka mund të shemben dhe falimentojnë së shpejti!

-

- Advertisment -spot_img

Me dështimin e tre bankave rajonale që nga marsi, dhe një tjetër në prag, a do të shohë së shpejti Amerika një kaskadë dështimesh bankash?

Bloomberg raportoi të mërkurën se PacWest Bancorp me bazë në San Francisko po mendon për një shitje.

Javën e kaluar, First Republic Bank u bë banka e tretë që shembet, dështimi i dytë më i madh bankar në historinë e SHBA-së pas Washington Mutual, i cili u rrëzua në 2008 në mes të krizës financiare.

Pas rënies së Silicon Valley Bank dhe Signature Bank në mars, një studim mbi brishtësinë e sistemit bankar të SHBA zbuloi se 186 banka të tjera janë në rrezik dështimi edhe nëse vetëm gjysma e depozituesve të tyre të pasiguruar (depozituesit e pasiguruar humbasin një pjesë të depozitat e tyre nëse banka dështon, duke u dhënë potencialisht stimuj për të drejtuar) vendosin të tërheqin fondet e tyre.

Depozitat e pasiguruara janë depozita të klientëve më të mëdha se kufiri i sigurimit të depozitave FDIC prej 250,000 dollarë.

Bankat rajonale po dështojnë sepse rritja agresive e normës së interesit të Rezervës Federale për të ulur inflacionin ka gërryer vlerën e aktiveve të bankave si obligacionet e qeverisë dhe letrat me vlerë të mbështetura nga hipoteka.

Shumica e obligacioneve paguajnë një normë interesi fikse që bëhet tërheqëse kur normat e interesit bien, duke rritur kërkesën dhe çmimin e obligacionit. Nga ana tjetër, nëse normat e interesit rriten, investitorët nuk do të preferojnë më normën më të ulët të interesit fiks të paguar nga një obligacion, duke ulur kështu çmimin e tij.

Shumë banka rritën zotërimet e tyre të obligacioneve gjatë pandemisë, kur depozitat ishin të bollshme, por kërkesa për kredi dhe yield-et ishin të dobëta. Për shumë banka, këto humbje të parealizuara do të mbeten në letër. Por të tjerët mund të përballen me humbje aktuale nëse u duhet të shesin letra me vlerë për likuiditet ose arsye të tjera, sipas Bankës së Rezervës Federale të St.Louis Sigurisht, ky skenar do të luhej vetëm nëse qeveria nuk do të bënte asgjë për të ndryshuar situatën.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you