LajmeMyslimanët Rohingya: Nuk kthehemi në Mianmar për t’u mbyllur...

Myslimanët Rohingya: Nuk kthehemi në Mianmar për t’u mbyllur në kampe

-

- Advertisment -spot_img
Refugjatët Rohingya në Bangladesh, kanë thënë të shtunën se ata nuk do të kthehen në Mianmar për “t’u futur nëpër kampe”.

Ata i kanë bërë këto deklarata, pas një vizite në Bangladesh, në kuadër të përpjekjeve për të inkurajuar riatdhesimin e tyre vullnetar.

Rreth një milion myslimanë Rohingya janë duke jetuar në kampe në kufirin e Bangladeshit, pasi u kanë ikur tentimeve për shtypjen e tyre në Mianmarin me shumicë budiste, më 2017.

Mianmari njihet edhe si Burma.

Rreth 20 refugjatë myslimanë Rohingya, dhe shtatë zyrtarë të Bangladeshit, i kanë vizituar të premten disa fshatra në shtetin Rakhine – brenda Mianmarit – për të diskutuar mundësitë eventuale për riatdhesim.

Mirëpo refugjatët Rohingya kanë shprehur pakënaqësi me përgatitjet për riatdhesim, dhe kanë thënë se nuk do të kthehen derisa t’iu garantohet siguria dhe marrja e shtetësisë.

“Nuk duam të na mbyllin në kampe. Ne duam të kthehemi në tokat tona dhe të ndërtojmë shtëpitë tona atje”, ka thënë Oli Hossain, i cili ka qenë një prej refugjatëve që e ka vizituar Shtetin Rakhine.

“Ne do të kthehemi vetëm me shtetësi dhe të gjitha të drejtat tona”, ka thënë 36-vjeçari, baba i gjashtë fëmijëve.

Mianmari u ofron myslimanëve Rohingya vetëm një kartë identiteti, e cila për ta është joadekuate.

“Mianmari është vendi ynë i lindjes, dhe ne jemi shtetas të Mianmarit, andaj e duam shtetësinë”, ka thënë refugjati Abu Sufian, 35-vjeçar.

Tentimet e mëhershme për riatdhesim të myslimanëve Rohingya, kanë dështuar, pasi refugjatët kanë përmendur dhunën si shqetësim të tyre.

Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët (UNHCR), ka thënë se “çdo refugjat e ka të drejtën e patjetërsueshme për t’u kthyer në vendin e tij. Kthimi i refugjatëve duhet të jetë vullnetar, bazuar në një zgjedhje të informuar, por asnjë refugjat nuk duhet të detyrohet në zgjedhjet e tyre”.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you