LajmeRaporti i Forumit Ekonomik Botëror: 14 milionë vende pune...

Raporti i Forumit Ekonomik Botëror: 14 milionë vende pune në mbarë botën do të zhduken në pesë vitet e ardhshme

-

- Advertisment -spot_img

Ndërprerje të mëdha do të tronditin tregun global të punës gjatë pesë viteve të ardhshme pasi ekonomia dobësohet dhe kompanitë nxisin adoptimin e teknologjive të tilla si inteligjenca artificiale (AI), ka zbuluar një raport i ri.

Ky zbulim vjen nga Forumi Ekonomik Botëror, i cili publikoi një raport të bazuar në anketat e më shumë se 800 kompanive, raporton CNN.

WEF, e cila organizon një mbledhje të liderëve globalë në Davos, Zvicër, çdo vit, zbuloi se punëdhënësit presin të krijojnë 69 milionë vende të reja pune deri në vitin 2027 dhe të eliminojnë 83 milionë pozicione.

Kjo do të rezultojë në një humbje neto prej 14 milionë vendesh pune, ekuivalente me 2% të punësimit aktual, raportoi CNN.

Shumë faktorë do të ushqejnë lëkundjen e tregut të punës gjatë asaj periudhe. Kalimi në sistemet e energjisë së rinovueshme do të jetë një motor i fuqishëm për gjenerimin e vendeve të punës, ndërsa rritja më e ngadaltë ekonomike dhe inflacioni i lartë do të sjellin humbje.

Nxitimi për të vendosur inteligjencën artificiale, ndërkohë, do të shërbejë si një forcë pozitive dhe negative.

Kompanitë do të kenë nevojë për punëtorë të rinj për t’i ndihmuar ata të zbatojnë dhe menaxhojnë mjetet e AI.

Punësimi i analistëve dhe shkencëtarëve të të dhënave, specialistëve të mësimit të makinerive dhe ekspertëve të sigurisë kibernetike parashikohet të rritet mesatarisht 30% deri në vitin 2027, sipas WEF.

Në të njëjtën kohë, përhapja e inteligjencës artificiale do të rrezikojë shumë role, pasi robotët zëvendësojnë njerëzit në disa raste.

Mund të ketë 26 milionë më pak punë për mbajtjen e të dhënave dhe punë administrative deri në vitin 2027, parashikoi WEF.

Nëpunësit e futjes së të dhënave dhe sekretarët ekzekutivë pritet të shohin humbjet më të mëdha, raportoi CNN.

Pavarësisht ndjesisë së fundit rreth mjeteve si ChatGPT, automatizimi është zgjeruar ngadalë në fillim të kësaj dekade.

Organizatat e anketuara nga WEF vlerësuan se 34% e të gjitha detyrave të lidhura me biznesin aktualisht kryhen nga makineritë. Kjo është vetëm një fije floku mbi shifrën e vitit 2020.

N.Xh / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you