LajmeDy shtete që po përpiqen për ‘fronin’ si kryeqyteti...

Dy shtete që po përpiqen për ‘fronin’ si kryeqyteti i Europës për inteligjencën artificiale!

-

- Advertisment -spot_img

Dy vende po përpiqen për pozitën si kryeqyteti i Europës për inteligjencën artificiale. Si presidenti francez Emmanuel Macron ashtu edhe kryeministri britanik Rishi Sunak kanë bërë deklarata të guximshme në lidhje me inteligjencën artificiale në javët e fundit, teksa secili përpiqet të pretendojë për aksione në tregun e zhurmshëm.

Inteligjenca artificiale shihet si revolucionare dhe për këtë arsye e një rëndësie strategjike për qeveritë në mbarë botën. Hipoteza rreth teknologjisë është shkaktuar pjesërisht nga natyra virale e ChatGPT e OpenAI e mbështetur nga Microsoft. Ai ka qenë gjithashtu burimi i tensioneve teknologjike midis SHBA-së dhe Kinës, ndërsa vendet në mbarë botën përpiqen të shfrytëzojnë potencialin e teknologjive më kritike. Pra, Kush po udhëheq garën për të marrë kurorën e AI të Europës?

Në VivaTech në Paris, Macron njoftoi 500 milionë euro (562 milionë dollarë) në fonde të reja për të krijuar “kampionë” të rinj të AI. Kjo vjen në krye të angazhimeve të mëparshme nga qeveria, duke përfshirë një premtim për të pompuar 1.5 miliardë euro në inteligjencën artificiale përpara vitit 2022, në një përpjekje për të kapur tregun e SHBA dhe Kinës.

Në mars, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar premtoi 1 miliard paund (1.3 miliardë dollarë) për kërkimin e super-kompjuterëve dhe AI, pasi duket se do të bëhet një “superfuqi e shkencës dhe teknologjisë”. Si pjesë e strategjisë, qeveria tha se donte të shpenzonte rreth 900 milionë paund për ndërtimin e një kompjuteri “exascale” të aftë për të ndërtuar “BritGPT”-in e vet, i cili do të rivalizonte chatbotin gjenerues të AI-së OpenAI. Megjithatë, disa zyrtarë kanë kritikuar premtimin e financimit, duke thënë se nuk mjafton për të ndihmuar Britaninë e Madhe të konkurrojë me titanë si SHBA-ja dhe Kina.

Një ndryshim i madh midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës është se si secili vend po zgjedh të rregullojë inteligjencën artificiale dhe ligjet tashmë në fuqi që ndikojnë në teknologjinë e lëvizjes së shpejtë. Bashkimi Europian ka Aktin e tij të AI, i cili është vendosur të jetë grupi i parë gjithëpërfshirës i ligjeve që fokusohen në inteligjencën artificiale në Perëndim. Legjislacioni u miratua nga ligjvënësit në Parlamentin Evropian në qershor.

Ai vlerëson aplikime të ndryshme të AI bazuar në rrezik, për shembull, sistemet e identifikimit biometrik në kohë reale dhe vlerësimi social konsiderohen si paraqesin “rrezik të papranueshëm” dhe për këtë arsye janë të ndaluara sipas rregullores. Franca do të jetë nën juridiksionin e drejtpërdrejtë të Aktit të AI dhe nuk do të ishte “e habitshme” nëse rregullatori përkatës francez, ose CNIL ose një rregullator i ri, specifik për AI, do të merrte një “qasje agresive” për zbatimin e tij.

Në MB, në vend që të nxirrte ligje specifike për AI, qeveria lançoi një letër të bardhë që këshillonte rregullatorët e ndryshëm të industrisë se si duhet të zbatojnë rregullat ekzistuese në sektorët e tyre përkatës. Letra e bardhë merr një qasje të bazuar në parime për rregullimin e AI. Qeveria e ka shpallur kornizën si një qasje “fleksibile” ndaj rregullimit, e cila është më “pro-novative” sesa metoda franceze. Në të kundërt, Akti i AI i BE-së mund ta bëjë Francën “më pak tërheqëse” për investime në inteligjencën artificiale duke pasur parasysh se ai përcakton “një regjim rregullator të rëndë”.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you