LajmePse më shumë amerikanë po shpërngulen në Spanjë dhe...

Pse më shumë amerikanë po shpërngulen në Spanjë dhe paguajnë çmime të larta për prona?!

-

- Advertisment -spot_img

Më shumë amerikanë po dynden në Spanjë për më gjatë, qoftë si të ashtuquajtur nomadë dixhitalë që punojnë jashtë vendit ose për të shijuar një jetë të re në pension. Numri i amerikanëve që jetojnë në Spanjë u rrit me 13% nga viti 2019 në 2021, dhe shitjet e shtëpive për amerikanët u rritën me 88% nga gjysma e parë e 2019 në gjysmën e parë të 2022, sipas një raporti nga Këshilli i Përgjithshëm i Noterëve në Spanjë. Midis grupeve të emigrantëve që blenë në vendin e larë nga dielli, amerikanët paguanin të dytët më së shumti, pas danezëve, duke derdhur deri në 2,837 euro, ose 3,119 dollarë, për metër katror. Përveç kësaj, çmimet e shtëpive që u rritën më shumë në të njëjtën periudhë u paguan nga amerikanët, sipas raportit.

Blerja ose të jetuarit në një shtëpi jashtë vendit kërkon një nivel të caktuar pasurie, duke pasur parasysh koston jo vetëm të pasurive të paluajtshme, por edhe të udhëtimeve jashtë shtetit, sipas ekspertëve. Sipas raportit të Këshillit të Përgjithshëm të Noterëve, blerësit amerikanë po përqendrohen në zonat urbane si Madridi si në çdo qytet të madh, njerëzit tërhiqen nga mundësitë e punës dhe komoditetet e tij, tha Ingrim.

Ndërsa rajoni bregdetar jugor i Andaluzisë ka qenë gjithmonë një vend i njohur për amerikanët, ka një kërkesë të fortë për qytetin e Valencias, një zonë urbane në plazhin më verior në bregdetin e Mesdheut me një komunitet të madh emigrantësh, mes tyre shumë amerikanë. Megjithatë, amerikanët që duan një pension të ndryshëm ose përvojë pune në distancë dhe një aventurë duke u zhvendosur në Spanjë duhet të marrin në konsideratë disa faktorë.

Shumica e tatimit mbi pronën e blerë në Spanjë paguhet paraprakisht në një pullë, ose “AJD” në gjuhën spanjolle, në vend të pagesave vjetore të tatimit në pronë si në SHBA. Ajo duhet të paguhet nga blerësi në zyrën e thesarit të rajonit përkatës autonom në Spanjë brenda 30 ditëve të punës pas blerjes së pronës.

Spanja nisi vizën e saj dixhitale nomade në fillim të këtij viti, duke e bërë më të lehtë për të huajt të lëvizin dhe të punojnë atje. Viza është e përshtatur për “telepunëtorët ndërkombëtarë” dhe aplikantët duhet të përmbushin një sërë kërkesash, si akreditimi ose përvoja profesionale të paktën tre vjet. Viza e artë, të cilën e merrni vetëm nëse blini një pronë për më shumë se 500,000 euro ose rreth 550,000 dollarë, ju lejon të jetoni, punoni dhe të fitoni një grup më të madh të drejtash pasi të jeni duke banuar në Spanjë.

Ndërkohë, vizat jofitimprurëse janë të destinuara për njerëzit që nuk janë më të punësuar, përfshirë pensionistët, të cilët mund të mbështeten në të ardhura pasive. Kjo lloj vize ju lejon të jetoni në një vend të ri, por ju ndalon të punoni. Hapi i parë do të ishte angazhimi me një avokat spanjoll imigracioni dhe mirëkuptimi nëse i përmbushni kërkesat. Megjithatë, përpara se të bëni ofertën tuaj për një pronë, merrni parasysh fillimisht marrjen me qira për të parë nëse zona plotëson preferencat dhe nevojat tuaja. Disa amerikanë që tashmë jetojnë në vende të tjera, përkatësisht në Portugali, janë të vetëdijshëm se si marrëveshjet si viza e artë mund të përkeqësojnë problemet e strehimit për vendasit. Kjo duhet të jetë një konsideratë për blerësit në Spanjë.

Edel Strazimiri / SCAN

Material i përgatitur nga portali SCAN TV.

Ripublikimi mund të bëhet vetëm kundrejt citimit të autorësisë dhe burimit origjinal.

Latest news

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.

Pride before a fall: Why I stopped going to Stonewall’s Pride

In Stonewall's hands, Pride is no longer a political protest but a corporate party for 'gender identity'.

ICC rejects attempt to block investigation on Duterte’s drug war

Court's probe into thousands of killings in 'war on drugs' will continue despite Philippines' attempt to block it.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Kenya braces for 3 days of anti-gov’t protests: All the details

The latest round of anti-government protests in Kenya has been scheduled after tax hikes add to soaring cost of living.

Nigerian petrol prices reach record high after subsidy removal

The removal in May has triggered skyrocketing fuel prices in Africa's largest oil producer.

Must read

Indian opposition parties form ‘INDIA’ alliance for 2024 election

INDIA stands for 'Indian National Developmental Inclusive Alliance', says a leader after two-day meeting in Bengaluru.

After ending deal, Russia warns against Black Sea grain shipments

Russia cautions against shipments without its 'security guarantees', having quit the wartime deal on Monday.
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you